Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Június 01. 07:12, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Növekszik a házasság időtartama

Növekszik a házasság időtartama

Növekszik a házasság időtartama, ha a házastársak válnak, ezt egyre később teszik.

2016-ban a válásokkal végződő házasságok átlagosan 14,7 éve tartottak, a kimondott válások csaknem egyharmada húszéves vagy még hosszabb házasságnak vetett véget - mondta Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusa csütörtökön egy könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetésen.
A Harmat Kiadónak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a beszélgetés alapját Mihalec Gábornak a kiadó gondozásában most megjelent, Házasság 2.0 című kötete adta, amely a házasságok újraépítésében, a krízisben lévő párok problémáinak kezelésében szeretne segítséget nyújtani.

Az eseményen Makay Zsuzsanna közölte azt is, hogy a 2016-os kutatások szerint a közvélemény elfogadja az élettársi kapcsolatot, azonban tízből kilencen továbbra is a házasságot tartják követendőnek. Szólt arról is, hogy míg a rendszerváltás utáni években 22-25 ezer között volt a válások száma, 2010 óta csökkenés figyelhető meg: 2016-ban ez a szám már nem érte el a húszezret.

A demográfus kitért arra is: a válás elfogadottsága is csökkent.

Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, az említett könyv szerzője azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a középgenerációnál a meglévő kapcsolat megmentésének igénye megjelent a párterápiás gyakorlatban is. A sajtóbeszélgetésről beszámoló közlemény szerint a terapeuta azt mondta: míg néhány évvel ezelőtt főként a megcsalásól volt szó a terápiákon, ma elsősorban a már 15-20 éve házasságban élő negyvenes párok szeretnék a kapcsolat kiüresedése miatt megtalálni azt, amitől újra örömtelivé válhatna a házasságuk.

Címkék: házasság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket