Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2017. December 04. 07:28, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

A Winklevoss fivérek lettek az első bitcoin milliárdosok

A Winklevoss fivérek lettek az első bitcoin milliárdosok

A Winklevoss fivérek az elsők, akik a bitcoin nevű virtuális devizába való befektetéseiknek köszönhetően váltak milliárdossá - írta a The Sunday Telegraph című brit napilap.

Tyler és Cameron Winklevoss a Mark Zuckerberggel, a Facebook elnök-vezérigazgatójával a közösségi oldalhoz köthető szellemi tulajdonjogról kötött peren kívüli egyezséggel váltak ismertté.

A testvérek több mint négy éve 11 millió dollárért felvásárolták a világ bitcoin készletének 1 százalékát. A bitcoin akkori árfolyama 120 dollár volt.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp tőzsdén, amely az egyik legrégebben, hét éve működő virtuálisdeviza-kereskedési platform, vasárnap este 7,34 százalékos pluszban, 11 680 dolláron állt a bitcoin árfolyama. A virtuális fizetőeszköz a múlt héten 11 874 dolláron érte el történelmi csúcsát.

"Úgy tekinthető, ez az első (dollár) milliárd, amelyet virtuális devizába fektetve értek el" - írja a lap.

Tyler és Cameron Winklevoss a Harvard Egyetemen tanult Mark Zuckerberggel, később pedig hosszú ideig pereskedtek vele, azt állítva, ellopta tőlük a szociális háló ötletét. 2008-ban végül a felek vitája megállapodással zárult, amelynek alapján Zuckerberg 65 millió dollárt fizetett nekik.

A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható, illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként. A bitcoinszerzés harmadik módja az úgynevezett "bányászat". Ekkor a bitcoin-hálózathoz kapcsolódó speciális számítógépek bonyolult matematikai számítási műveleteket végeznek, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.